Historia amerykańskiej whiskey zaczyna się wraz z wielkimi falami emigracji z Europy. Mieszkańcy starego kontynentu przywieźli ze sobą zamiłowanie do mocnych trunków oraz technikę destylacji. Jednak powoli wódka ewoluowała w związku z odmiennymi warunkami panującymi Ameryce, a także tempem życia, produkcji i spożycia. Poza tym podstawowym surowcem do produkcji whiskey zaczęły być miejscowe zboża, a nie jęczmień słodowy. Amerykanie także dość szybko zaczęli używać aparatów do destylacji ciągłej. Pierwszy trunek z zacierów kukurydzianych, wyprodukowany w Kentucky, pojawił się w 1775 roku, a pierwszy bourbon w 1789. Jego producentem był, według tradycji, pastor kościoła baptystów – Elias Craig z Georgetown w hrabstwie Bourbon. Ale prawdziwą wytwórnię whiskey założył w 1783 roku Walijczyk Evan Williams i to jemu historycy przyznają palmę pierwszeństwa w produkcji bourbona. Nazwa „bourbon” pojawiła się dopiero 1840 roku. Od 1964 roku nazwa ta jest prawnie zastrzeżona i nie należy jej stosować do innych amerykańskich whiskey.Bourbon to najbardziej znany i ceniony typ amerykańskiej whiskey, wyrabiany głównie z destylatów kukurydzianych. Nazwa pochodzi od hrabstwa Bourbon w Kentucky. Obecnie każda whiskey, która przynajmniej przez rok leżakowała w tym stanie, może nosić nazwę bourbon. Co ciekawe – w samym stanie, który produkuje około 50% wszystkich burbonów nie ma ani jednej gorzelni!
źródło: nawidelcu.pl