SOTOL - meksykański napój alkoholowy, produkowany w sposób podobny do mezcalu i tequili, lecz z innego gatunku agawy-Dasylirion Wheeleri, który rośnie na pustynnych terenach północnego Meksyku, w stanach Chihuahua, Durango i Coahuila oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Posiada smak podobny do tequili, lecz mocniejszy i mniej słodki. Markanie została jeszcze skomercjalizowana, produkcja odbywa się nadal głównie w sposób chałupniczy, ale od roku 2002 nazwa „sotol” jest prawnie zastrzeżona w ramach systemu Denominación de Origen Protegida.
TEQUILA - ZGODNIE Z PRAWEM, MOŻE BYĆ PRODUKOWANA TYLKO Z BLUE AGAVE UPRAWIANEJ W JEDNYM Z PIĘCIU REGIONÓW W MEKSYKU - JALISCO, NAYARIT, GUANAJUATO, MICHOACAN I TAMAULIPAS.
Hacienda de Chihuahua Sotol Reposado
KRAJ: Meksyk
POJEMNOSĆ: 700ml
KOLOR
Przejrzysty, jasnozłoty.
NOS
Słodki, z waniliową i ziemistą nutą,...